Политика колачића

Документ који обавештава корисника о присуству колачића на овој веб страници. Информације представљене у наставку имају за циљ да пруже кориснику више детаља о постављању, коришћењу и администрацији колачића који се користе на овој веб страници.

Шта је колачић?

Колачић је текстуална датотека која садржи информације преузете на ваш уређај када посетите (први пут) веб страницу. Тај колачић се враћа при свакој следећој посети оригиналној веб страници или другој веб страници која га препознаје. Колачићи су корисни јер омогућавају веб страници да препозна уређај и дају вам ефикасније и персонализованије искуство.

Шта НИЈЕ колачић?

Колачићи НИСУ вируси! Они користе формате обичног текста. Они нису састављени од делова кода, тако да се не могу извршити или покренути. Као резултат тога, не могу се умножавати или реплицирати на другим мрежама ради покретања или реплицирања.

Које врсте колачића се користе?

Ова веб локација користи и власничке колачиће и колачиће треће стране.

Власнички колачићи су колачићи који се користе када посетите ову веб локацију и следећих су типова: технички, сесијски, трајни и функционални:

Технички колачићи су неопходни за правилан рад. Ови колачићи вам омогућавају да се крећете између различитих делова ове веб странице и користите одређене функције.
Колачићи сесије су привремени колачићи који вам омогућавају да се лако и брзо крећете по веб страници.
Трајни колачићи или „колачићи за праћење“ трају неколико сесија и остају у претраживачу неко време након завршетка сесије (осим ако их не избришете).
Функционални колачићи надгледају правилно функционисање ове веб странице и омогућавају јој да запамти ваше опције (нпр. језик, корисничко име или регион). Нуде побољшане и личне функције које вам помажу да престанете да бирате опције сваки пут када посетите ову веб страницу.

Колачићи треће стране су колачићи које користи ова веб локација када нас посетите и следећих су типова:

Колачићи учинка (Гоогле аналитика): прикупљају анонимне и централизоване информације о вашем понашању на мрежи (тип прегледача, ИП адреса, оперативни систем који се користи, назив домена ове веб странице и време одласка, датум и време када сте посетили веб страницу итд.) за статистичке сврхе и за генерисање профила посетилаца.
Колачићи које користимо не прикупљају податке који откривају ваш идентитет и, стога, не можемо да вас идентификујемо уз њихову помоћ. Ова веб страница може да садржи везе ка другим веб страницама које нису у нашем власништву или којима не управљамо (садржај трећих страна, везе и додаци). Не преузимамо одговорност за праксу приватности других веб страница.

Како изражавате своју сагласност?

Када први пут посетите нашу страницу, на дну екрана се приказује банер са поруком о колачићима. Ако кликнете на дугме за потврду у искачућем прозору који се појављује када посетите веб страницу или наставите са прегледањем, тада се слажете са употребом колачића у складу са овом политиком колачића, осим ако не подесите свој претраживач да одбија колачиће (погледајте испод).

Како одбијате колачиће?

Можете повући своју сагласност у било ком тренутку брисањем колачића из вашег претраживача.

Ова подешавања се обично налазе у менију „опције“ или „преференце“ у прегледачу. Да бисте разумели ова подешавања, идите на опцију „Помоћ“ у свом претраживачу за више детаља. Промена подешавања вашег претраживача да одбије колачиће може утицати на начин на који приступате нашој веб страници и може вам бити ускраћен приступ одређеним деловима исте. У било ком тренутку можете да промените подешавања прегледача.